Yoga, meditatie en mindfulness 2022-08-26T21:07:39+02:00

Yoga, meditatie & mindfulness

Wat is yoga?

Sinds 2021 biedt Heleen de yoga en mindfulness/meditatielessen gecombineerd aan in lessen van 1,5 uur. In de ene les zal het accent wat meer op de fysieke kant van yoga liggen, in een andere les wat meer op de geestelijke kant, afhankelijk van het thema van de les.

In de tekst hieronder staat uitgelegd waar yoga en mindfulness/meditatie voor staat.

De meest letterlijke vertaling van het woord yoga is “verenigen met of verbinden met”. Duizenden jaren geleden ontdekten yogi’s dat de mens niet los gezien kan worden van de invloed van zijn omgeving en dat lichamelijke en geestelijke gezondheid nauw met elkaar verbonden zijn. De invloed van de geest is zelfs zo groot dat geestelijke spanningen veroorzaakt door negatieve emoties als angst, woede, haat en jaloezie maar ook de druk van onze prestatie maatschappij, verkrampingen en blokkades in het lichaam veroorzaken doordat subtiele energiestromen (ook bekend in de acupunctuur) geblokkeerd raken. Hierdoor worden organen of andere delen van het lichaam in hun taak belemmerd, waardoor de gezondheid wordt bedreigd en de basis is gelegd voor het ontstaan van ziekten en kwalen.

De reden waarom iemand met yoga wil beginnen varieert. Om zich te ontspannen, bij problemen met de ademhaling, gewoon om iets met het lichaam te doen vanwege het gevoel dat er iets meer moet zijn dan de vertrouwde buitenkant, een behoefte aan verinnerlijking. Soms uit nieuwsgierigheid of op aanraden van iemand anders. Al deze redenen zijn waardevol. Opvallend is dat steeds meer mensen zich bewust worden van de eigen verantwoordelijkheid voor lichamelijke en geestelijke gezondheid.

Yoga is een manier om de verstoorde harmonie tussen lichaam en geest te herstellen met behulp van:
Yogahoudingen en oefeningen leren we om te gaan met de lichamelijke mogelijkheden en beperkingen.

Ademhalingsoefeningen maken je weer bewust van je vitale kracht.

Ontspanningsoefeningen helpen om, in samenhang met het hiervoor genoemde, jezelf weer in rust te ervaren.

Mindfulness / Meditatie

Naast de yogalessen en individuele zwangerschapsbegeleiding op basis van yoga geeft Heleen meditatielessen waarin het je aandachtig bewust zijn van je lichaam, je emoties, je gedachten (mindfulness) en de adem belangrijke hulpmiddelen zijn bij het ontwikkelen van een andere/nieuwe realtie met jezelf en je omgeving.

Met behulp van vele psychologische onderzoeken is aangetoond dat mensen die geregeld mediteren gelukkiger en tevredener zijn dan gemiddeld. Deze positieve emoties blijken ook een enorme medische betekenis te hebben.
Angst, boosheid en depressiviteit b.v. nemen af bij regelmatig mediteren. Ook hoge bloeddruk en chronische stress worden minder, net als de impact van ernstige aandoeningen en zelfs drugs-en alcoholverslaving. Meditatie is geen religie. Meditatie en aandachtig bewustzijn (mindfulness) is simpelweg een methode van mentale training en persoonlijke ontwikkeling.

Mediteren is niet gecompliceerd en heeft niets te maken met iets moeten kunnen. Zelfs op de momenten dat mediteren je zwaar valt zal het je iets leren over mentale processen. Zodra we beter gaan begrijpen hoe onze geest werkt, wordt duidelijk waarom we allemaal zo nu en dan te kampen hebben met sombere gedachten, stress en/of geïrriteerdheid.